Expertise

ATEX 114 en ATEX 153

Actuele wet- en Regelgeving ATEX

Als fabrikant van EX-apparatuur of als ondernemer in de procesindustrie wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving en de stand der techniek. TCPM helpt u daarbij.

Nieuwe Europese Richtlijnen

Als fabrikant, importeur, distributeur of eindgebruiker van EX-apparatuur heeft u in 2016 te maken met wijzigingen in onderstaande Europese richtlijnen: 

  • ATEX 114 Richtlijn 2014/34/EU (voorheen ATEX 95 94/9/EG)
  • ATEX 153 Richtlijn 1999/92/EG (voorheen ATEX 137)

Gevolgen voor uw bedrijfsvoering

Voor ontwerpers en producenten van EX-apparatuur verandert er voornamelijk iets met betrekking tot de administratieve verplichtingen in de nieuwe ATEX 114 Richtlijn. 

Voor eindgebruikers van EX-apparatuur heeft de ATEX 153 Richtlijn geen enkele consequentie, aangezien de oorspronkelijke richtlijn 1999/92/EG van toepassing blijft. 

Administratieve verplichtingen

Alle marktdeelnemers – dus ook importeurs (van EX-apparatuur van buiten de EU) en distributeurs – krijgen te maken met nieuwe administratieve 
verplichtingen. Deze zijn gebaseerd op het New Legislative Framework (NLF, Nieuw Wetgevend Kader) en zijn met name gericht op verbetering en 
vereenvoudiging van het markttoezicht, bijvoorbeeld voor recalls van onveilige producten. Alle marktdeelnemers zijn daarom, afhankelijk van hun rol in de keten, verplicht om meer of minder vergaande controles uit te voeren op toegeleverde producten én zij moeten van elk product de leverancier en afnemer kunnen traceren. 

Deze wijzigingen moeten er, zowel aan de “voorkant” als aan de “achterkant”, voor zorgen dat eindgebruikers – ondernemers, werknemers, consumenten – zo min mogelijk aan onveilige producten worden blootgesteld.

NEN-EN-ISO 80079-36/-37:2016


De nieuwe normen voor explosieveilige mechanische apparatuur zijn nu definitief gepubliceerd. 
Het betreft de NEN-EN-ISO 80079-36 en -37. 

Deel -36 vervangt hiermee de NEN-EN 13463-1. 
Deel -37 specificeert de eisen voor het ontwerp en de bouw van niet-elektrische apparatuur met de beschermingswijzen:

  • constructieve veiligheid "c",
  • bewaking van ontstekingsbronnen "b" en
  • bvloeistof onderdompeling " k ".

Hiermee vervallen de NEN-EN 13463 delen 5, 6 en 8.

Normen die een relatie hebben met ATEX worden niet automatisch geharmoniseerd onder de ATEX-richtlijn 2014/34/EU. Kijk voor de actuele lijst van geharmoniseerde normen op http://ec.europa.eu.

Gewijzigde markering bescherminswijzen

De nieuwe NEN-EN-ISO 80079-36/-37 hebben voornamelijk betrekking op de markering van de beschermingswijze. Straks wordt de beschermingswijze aangeduid met de letter “h”. De specifiek toegepaste beschermingswijzen ch, bh, kh moeten dan worden genoemd in de gebruiksaanwijzing.

Wilt u weten wat de wijzigingen betekenen voor de EX-apparatuur die u op de markt brengt of die aan u geleverd worden? Neem dan contact op met de adviseurs van TCPM voor een vrijblijvend gesprek.

Zoeken

Laatste nieuws

Onze engineers werken met onderstaande software om uw doelen te bereiken

MECHANISCH CAD: SolidWorks, Solid Edge, Inventor, I-deas, NX, Catia, Pro/E, AutoCAD (P&ID), One Space Designer
MECHANISCH CAE: Ansys, Femap-NEINastran, MathCAD, Tekla, Advance Steel
ELEKTRISCH CAD: EPLAN, ELCAD
INDUSTRIËLE AUTOMATISERING PLC: Beckhoff, Siemens, Allan Bradley, Moeller| TALEN: .NET, C++, C#, Java | Vision: MVTeC / Halcon
PROCESS: Revit
PROJECTMANAGEMENT: MS projects, Primavera

Over ons

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau dat al meer dan 25 jaar zaken graag in beweging houdt. Uw zaken. Dat doen wij inmiddels met circa 200 medewerkers vanuit 5 vestigingen in Nederland. Onze expertises zijn: Engineering (in-house / on-site), Industriële veiligheid en Projectmanagement. Wij werken aan uw projecten vanuit één van onze kantoren (in-house) of bij u op locatie (on-site). Net wat u wilt! Onze kennis van de marktsegmenten Food, Pharma, Capital Goods, Energy en Marine & Offshore zetten wij graag voor u in.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Wilmersdorf 9
7327 AD APELDOORN

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

© 2018 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken