ATEX 114 en ATEX 153

ATEX 114 en ATEX 153

Actuele wet- en Regelgeving ATEX

Als fabrikant van EX-apparatuur of als ondernemer in de procesindustrie wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving en de stand der techniek. TCPM helpt u daarbij.

Nieuwe Europese Richtlijnen

Als fabrikant, importeur, distributeur of eindgebruiker van EX-apparatuur heeft u in 2016 te maken met wijzigingen in onderstaande Europese richtlijnen: 

  • ATEX 114 Richtlijn 2014/34/EU (voorheen ATEX 95 94/9/EG)
  • ATEX 153 Richtlijn 1999/92/EG (voorheen ATEX 137)


ATEX 114 - Gevolgen voor uw bedrijfsvoering

Voor ontwerpers en producenten van EX-apparatuur verandert er voornamelijk iets met betrekking tot de administratieve verplichtingen in de nieuwe ATEX 114 Richtlijn. 

Alle marktdeelnemers – dus ook importeurs (van EX-apparatuur van buiten de EU) en distributeurs – zijn verplicht om meer of minder vergaande controles uit te voeren op toegeleverde producten én zij moeten van elk product de leverancier en afnemer kunnen traceren. 

Deze wijzigingen moeten ervoor zorgen dat eindgebruikers – ondernemers, werknemers, consumenten – zo min mogelijk aan onveilige producten worden blootgesteld.

Voor eindgebruikers van EX-apparatuur heeft de ATEX 153 Richtlijn geen enkele consequentie. 

 

ATEX 153 – Nieuwe NPR 7910 delen 1 en 2

TCPM Advies BV is medeopsteller van de ATEX NPR-7910-1 (gas, damp, nevel) en NPR-7910-2 (stof) richtlijnen en heeft actief meegewerkt om ervaringen in deze richtlijnen te verwerken.

De belangrijkste wijzigingen en de consequenties met betrekking tot de gas- en stofexplosiegevarenzone indeling worden uitgelegd in ons whitepaper “ATEX 153 nieuw concept NPR 7910 richtlijnen beschikbaar”

Deze wijzigingen hebben direct invloed op de gas- en/of stofexplosie gevarenzone indeling en daarmee ook aan de eisen die gesteld worden aan de apparatuur in de zones in uw bedrijf. Dit maakt een herziening van uw ExplosieVeiligheidsDocument (EVD) noodzakelijk.

De nadruk wordt gelegd op het toepassen van de arbeidshygiënische strategie en dan met name het toepassen van de principes van “constructieve veiligheid”. Dit komt tot uitdrukking in het toepassen van constructieve technische maatregelen om te voorkomen dat gevarenbronnen ontstaan of inwendig in apparatuur een explosieve atmosfeer gevormd kan worden.

Door technische maatregelen te nemen waardoor uw installaties als “duurzaam technisch dicht” worden beschouwd of door het inwendige van de apparatuur te laten vallen onder de criteria van “Inert Gebied” vervallen de gevarenzones rondom of binnen de apparatuur. Een aanzienlijke kostenbesparing op ATEX apparatuur, onderhoud- en inspectiekosten.

Hoe dit in de praktijk kan worden toegepast, is uitgelegd in ons artikel. Voor advies over wat deze wijzigingen betekenen binnen uw bedrijf, voor ondersteuning bij de implementatie van constructieve maatregelen en de herziening van uw EVD neem contact op met TCPM Advies per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: +31 (0)88 220 14 11.

Administratieve verplichtingen

Alle marktdeelnemers – dus ook importeurs (van EX-apparatuur van buiten de EU) en distributeurs – krijgen te maken met nieuwe administratieve verplichtingen. Deze zijn gebaseerd op het New Legislative Framework (NLF, Nieuw Wetgevend Kader) en zijn met name gericht op verbetering en vereenvoudiging van het markttoezicht, bijvoorbeeld voor recalls van onveilige producten. Alle marktdeelnemers zijn daarom, afhankelijk van hun rol in de keten, verplicht om meer of minder vergaande controles uit te voeren op toegeleverde producten én zij moeten van elk product de leverancier en afnemer kunnen traceren. 

Deze wijzigingen moeten ervoor zorgen dat eindgebruikers – ondernemers, werknemers, consumenten – zo min mogelijk aan onveilige producten worden blootgesteld.

NEN-EN-ISO 80079-36/-37:2016

De nieuwe normen voor explosieveilige niet elektrische apparatuur, NEN-EN-ISO 80079 delen 36 en 37, zijn van kracht sinds 1 november 2019 en vervangen daarmee de normenserie EN 13463.

De belangrijkste wijziging betreft de markering. De oude bekende beschermingswijzen:

  • constructieve veiligheid "c",
  • bewaking van ontstekingsbronnen "b" en
  • vloeistof onderdompeling "k".

blijven bestaan, maar komen niet meer terug in de ATEX markering op een apparaat. Deze wordt voor ieder niet-elektrisch apparaat "Ex h".

TCPM ondersteund fabrikanten van bestaande en nieuwe niet-elektrische ATEX-apparatuur om het technisch dossier van een niet-elektrisch ATEX-apparaat of machine aan te passen naar de actuele geharmoniseerde normen, zodat het vermoeden van overeenstemming met de ATEX 114 richtlijn kan worden aangetoond.

Normen die een relatie hebben met ATEX worden niet automatisch geharmoniseerd onder de ATEX-richtlijn 2014/34/EU. Kijk voor de actuele lijst van geharmoniseerde normen op http://ec.europa.eu.

Wilt u weten wat de wijzigingen betekenen voor de EX-apparatuur die u op de markt brengt of die aan u geleverd worden? Neem dan contact op met de adviseurs van TCPM voor een vrijblijvend gesprek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Industriële Veilighied via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via +31 (0)88 220 15 56.

Zoeken

Relevante blogs

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 kantoren in Nederland. We groeien al meer dan 30 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle kantoren

©2022 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken