ATEX 114 en ATEX 153

ATEX 114 en ATEX 153

Actuele wet- en Regelgeving ATEX

Als fabrikant van EX-apparatuur of als ondernemer in de procesindustrie wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving en de stand der techniek. TCPM helpt u daarbij.

Nieuwe Europese Richtlijnen

Als fabrikant, importeur, distributeur of eindgebruiker van EX-apparatuur heeft u in 2016 te maken met wijzigingen in onderstaande Europese richtlijnen: 

  • ATEX 114 Richtlijn 2014/34/EU (voorheen ATEX 95 94/9/EG)
  • ATEX 153 Richtlijn 1999/92/EG (voorheen ATEX 137)

Gevolgen voor uw bedrijfsvoering

Voor ontwerpers en producenten van EX-apparatuur verandert er voornamelijk iets met betrekking tot de administratieve verplichtingen in de nieuwe ATEX 114 Richtlijn. 

Voor eindgebruikers van EX-apparatuur heeft de ATEX 153 Richtlijn geen enkele consequentie, aangezien de oorspronkelijke richtlijn 1999/92/EG van toepassing blijft. 

Administratieve verplichtingen

Alle marktdeelnemers – dus ook importeurs (van EX-apparatuur van buiten de EU) en distributeurs – krijgen te maken met nieuwe administratieve 
verplichtingen. Deze zijn gebaseerd op het New Legislative Framework (NLF, Nieuw Wetgevend Kader) en zijn met name gericht op verbetering en 
vereenvoudiging van het markttoezicht, bijvoorbeeld voor recalls van onveilige producten. Alle marktdeelnemers zijn daarom, afhankelijk van hun rol in de keten, verplicht om meer of minder vergaande controles uit te voeren op toegeleverde producten én zij moeten van elk product de leverancier en afnemer kunnen traceren. 

Deze wijzigingen moeten er, zowel aan de “voorkant” als aan de “achterkant”, voor zorgen dat eindgebruikers – ondernemers, werknemers, consumenten – zo min mogelijk aan onveilige producten worden blootgesteld.

NEN-EN-ISO 80079-36/-37:2016


De nieuwe normen voor explosieveilige mechanische apparatuur zijn nu definitief gepubliceerd. 
Het betreft de NEN-EN-ISO 80079-36 en -37. 

Deel -36 vervangt hiermee de NEN-EN 13463-1. 
Deel -37 specificeert de eisen voor het ontwerp en de bouw van niet-elektrische apparatuur met de beschermingswijzen:

  • constructieve veiligheid "c",
  • bewaking van ontstekingsbronnen "b" en
  • bvloeistof onderdompeling " k ".

Hiermee vervallen de NEN-EN 13463 delen 5, 6 en 8.

Normen die een relatie hebben met ATEX worden niet automatisch geharmoniseerd onder de ATEX-richtlijn 2014/34/EU. Kijk voor de actuele lijst van geharmoniseerde normen op http://ec.europa.eu.

Gewijzigde markering bescherminswijzen

De nieuwe NEN-EN-ISO 80079-36/-37 hebben voornamelijk betrekking op de markering van de beschermingswijze. Straks wordt de beschermingswijze aangeduid met de letter “h”. De specifiek toegepaste beschermingswijzen ch, bh, kh moeten dan worden genoemd in de gebruiksaanwijzing.

Wilt u weten wat de wijzigingen betekenen voor de EX-apparatuur die u op de markt brengt of die aan u geleverd worden? Neem dan contact op met de adviseurs van TCPM voor een vrijblijvend gesprek.

Voor meer info kunt u contact opnemen met onze afdeling Industriële Veilighied via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via +31 (0)88 220 15 56.

Zoeken

Relevante blogs

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken