Drukvaten & Drukapparatuur

Drukvaten & Drukapparatuur

Actuele wet-en regelgeving drukvaten en drukapparatuur

Als ondernemer in de industriële machinebouw of in de food- of feed-sector wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving en de stand der techniek. TCPM helpt u daarbij.

Nieuwe Europese Richtlijnen

Wetgeving is constant in beweging en dat heeft gevolgen voor u. Als fabrikant, importeur, distributeur of eindgebruiker van drukvaten en drukapparatuur heeft u in 2016 te maken met wijzigingen in onderstaande Europese productrichtlijnen:

  • Simple Pressure Vessels Directive (SPV)
    2014/29/EU [drukvaten van eenvoudige vorm] (voorheen 2009/105/EG)
  • Pressure Equipment Directive (PED) 2014/68/EU [richtlijn drukapparatuur]
    (voorheen 97/23/EG)

Deze wijzigingen zijn ook van invloed op machines of installaties waarin drukvaten of drukapparatuur zijn geïntegreerd.

Gevolgen voor uw bedrijfsvoering

Voor ontwerpers en producenten van drukvaten en drukapparatuur verandert er inhoudelijk niet veel; de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen zijn op dit gebied al uitgerijpt. Voor de laatste stand der techniek, om aan deze eisen te voldoen bij bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen op het gebied van materialen,
ontwerp- en productietechnieken, houdt u uiteraard de geharmoniseerde normen in het oog.

Stoffenindeling

Voor drukapparatuur is, naast ontwerpdruk,  ontwerptemperatuur en volume, ook het betreffende medium van belang. In 2015 al werd de PED in lijn gebracht met de Europese Classification, Labelling & Packaging Regulation (CLP-verordening), gebaseerd op het GHS. Wanneer in specifieke gevallen een medium nu is ingedeeld in groep 1 (gevaarlijke stoffen) terwijl dat voorheen groep 2 (overige stoffen) was, is het mogelijk dat nieuwe drukapparatuur in een hogere categorie uitkomt. Dan gelden zwaardere conformiteits-beoordelingsprocedures en geldt vaak ook een nauwere betrokkenheid van een NoBo.

Administratieve verplichtingen 

Alle marktdeelnemers – dus ook importeurs (van drukapparatuur van buiten de EU) en distributeurs – krijgen te maken met nieuwe administratieve verplichtingen. Deze zijn gebaseerd op het New
Legislative Framework (NLF, Nieuw Wetgevend Kader) en zijn met name gericht op verbetering en vereenvoudiging van het markttoezicht, bijvoorbeeld voor recalls van onveilige producten. Alle marktdeelnemers zijn daarom, afhankelijk van hun rol in de keten, verplicht om meer of minder vergaande controles uit te voeren op toegeleverde producten én zij moeten van elk product de leverancier en afnemer kunnen traceren.

Deze wijzigingen moeten er, zowel aan de “voorkant” als aan de “achterkant”, voor zorgen dat eindgebruikers – ondernemers, werknemers, consumenten – zo min mogelijk aan onveilige producten worden blootgesteld.

Andere richtlijnen

Naast de hier genoemde voorbeelden zijn ook andere productrichtlijnen in lijn gebracht met het NLF.
Hieronder de Laagspanningsrichtlijn (2014/35/EU), EMC-richtlijn (2014/30/EU) en ATEX-richtlijn (2014/34/EU). Belangrijke uitzondering vooralsnog: de Machinerichtlijn 2006/42/EG.

Wilt u weten wat de wijzigingen betekenen voor de producten die u op de markt brengt of die aan u geleverd worden? Neem dan contact op met de adviseurs van TCPM voor een vrijblijvend gesprek.

Voor meer info kunt u contact opnemen met onze afdeling Industriële Veilighied via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via +31 (0)88 220 15 56.

Zoeken

Relevante blogs

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 kantoren in Nederland. We groeien al meer dan 30 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle kantoren

©2022 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken