Projecten

Robot oogst asperges

Robot oogst asperges

In samenwerking met ingenieurs van TCPM is AvL Motion in Westerbeek als eerste bedrijf ter wereld erin geslaagd asperges autonoom selectief te oogsten. Het prototype van deze aspergeoogstmachine, detecteert, snijdt en haalt vervolgens asperges uit de grond. Momenteel vinden de laatste tests plaats en binnenkort wordt de 0-serie in de praktijk beproefd bij een klant.

Mechanisch hoogstandje
Mechanical engineer Bram Verhoeven is sinds februari 2018 betrokken bij het project en richt zich samen met Van Lankveld op het mechanisch ontwerp. “Aangezien er nog geen vergelijkbare machine bestaat, heb je geen voorbeeld. Je moet dus voor veel machinedelen zelf een oplossing vinden. Het mooie is dat je de machine ziet groeien”, zegt hij. Ter illustratie noemt hij twee voorbeelden. “Het masterframe – het frame voor de oogstmodules in de machine waar AvL Motion patent op heeft – moet automatisch in hoogte stelbaar zijn. Om het masterframe de snelheid van de machine te laten overnemen, moest de tractie van de vaste aandrijving hier in een bepaalde verhouding naar overgebracht worden.” Een ander mechanisch hoogstandje is de foliegeleider. “Deze haalt tijdens het preprocessing het folie van het bed en legt dit links of rechts op het bed waar reeds geoogst is. Een inklapbaar systeem met cilinders dat de teler naar wens kan instellen afhankelijk van het veld waar de machine bezig is.” Daarnaast is de machine wendbaarder op de korte kopakkers. De oogstrobot heeft relatief weinig besturingstechniek om de kans op storingen te minimaliseren.

Regelsysteem
Software engineers Frans Kleter en Stan Vercoulen zijn verantwoordelijk voor de software en het elektrotechnische gedeelte. Kleter is al sinds januari vorig jaar betrokken en heeft grotendeels het ontwerp voor zijn rekening genomen. “De technische uitdaging is de machine goed werkend te krijgen. Dus hebben Arno en ik vroegtijdig samen gezeten en de technische specificaties opgezet. Het ontwerp is nu klaar.” Vercoulen is in februari dit jaar aangehaakt en test het ontwerp op eventuele fouten, uiteraard in nauw overleg met Kleter. “Gaandeweg ga ik ook zelf steeds meer programmeren. Het mooie is dat je zo kort op de machine zit: wat je bedenkt, kun je op elk gewenst moment testen.” Momenteel werken beiden aan het optimaliseren van de stuurregeling. Uitdagingen genoeg. “De hardware reageert anders op de software dan verwacht. Het hydraulische systeem vertoont een kleine vertraging bij het starten en loopt even door na het stoppen. Dus moesten we een regelsysteem maken voor de juiste hoogte en rijsnelheid om daar rekening mee te houden. Het is echt op en top mechatronica.”

avl2

Zelfrijdend
Het resultaat mag er zijn: een zelfrijdende oogstrobot die met een continue snelheid van 1 meter per seconde voortbeweegt en de folie van het bed haalt. Sensoren en camera’s detecteren de asperge en de acht rondgaande oogstmodules steken steeds elk één asperge op de juiste lengte. Grijpers nemen de asperge uit de grond, waarna deze wordt gedeponeerd in het verzamelstation. Eén oogsthandeling vergt op deze manier 1,6 seconde. Tot slot herstelt de machine het zandbed, zodat de kweker het hele seizoen over een vers zandbed kan beschikken. “De eenrijige machine kan in 24 uur 15 hectare doen en je hebt drie mensen nodig om de machine te bedienen in plaats van de 22 mensen die normaal gesproken het werk doen”, aldus Van Lankveld. “Doordat de oogstmachine compact is, kan hij op de vaak krappe kop van de akker makkelijk draaien. Ook is hij zo eenvoudig te vervoeren van akker naar akker, op de aanhangwagen die met de machine wordt meegeleverd.”

Klaar voor de test
Op dit moment wordt de machine gekalibreerd en grondig getest op een eigen proefveld, vervolgens staan demodagen en de 0-serie op het programma. Van Lankveld: “Dit jaar gaat de machine draaien bij de eerste klant, zodat we eventuele kinderziektes er nog uit kunnen halen. Daarna gaat de machine in productie, waardoor deze in 2020 ingezet kan worden op de Nederlandse en buitenlandse aspergevelden.

avl3

Filter projecten

Zoeken

Laatste nieuws

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken