Projecten

Safeway: offshore oplossing op hoog niveau

Safeway: offshore oplossing op hoog niveau

Safeway, onderdeel van de Van Aalst Group in Dordrecht, bracht in 2017 een gelijknamig systeem op de markt voor het veilig en eenvoudig overzetten van medewerkers en goederen van schepen op offshore platforms. Het bedrijf richt zich op rederijen en scheepseigenaren die zich bezighouden met de installatie en/of het onderhoud van olie- en gasplatforms en van windmolenparken. “Renewables zijn echt een groeimarkt. Wij willen zo snel mogelijk een huurvloot opbouwen en onze positie als serieuze speler uitbouwen in de walk-to-work markt”, aldus Tim Huiskens, COO bij Safeway. Inmiddels wordt de Safeway in serie geproduceerd en zijn er klantspecifieke opdrachten en verschillende doorontwikkelingsprojecten.

>> Check de video

Technische hoogstandjes
Bij de Safeway komen de nodige technische hoogstandjes kijken. “De loopbrug is een combinatie van gecertificeerd staal, elektra en high-end hydrauliek conform offshore specificaties, waarbij een geavanceerde motion reference unit (MRU) de scheepsbewegingen meet. Daarbij wordt de rolbeweging van het schip eruit gefilterd door het gepatenteerde rolcompensatiesysteem en tegelijkertijd ook slewing (ronddraaien), luffing (naar boven en beneden kantelen van de loopbrug) en telescoping (het in- en uithalen van de loopbrug) gebruikt om de scheepsbewegingen te compenseren”, zegt Huiskens. “De software vertaalt die metingen naar hydraulische cilinders en hydromotoren om het systeem de benodigde tegenbewegingen te laten maken, zodanig dat de punt van de loopbrug stilstaat. Zo kunnen medewerkers makkelijk overstappen van het schip op het platform.”

Golven tot 3,5 meter significant
Een ander voordeel van de Safeway is dat het een loopbrug en hijskraan combineert. Hierdoor kunnen zowel medewerkers als cargo worden overgezet. “In geval van onderhoud of vervanging kun je spare parts en tools dus gelijk meenemen. Je hebt dus in veel gevallen geen kraan meer nodig op het platform of het schip”, stelt Huiskens. “Daarnaast spaar je een dure helikopter uit, waar ook nog wel eens ongelukken mee gebeuren. De Safeway is veiliger en bij slecht weer in staat om tot 3,5 meter significante golfhoogte te compenseren. Dat betekent dat klanten en de klanten van onze klanten langer hun werk kunnen blijven doen.” Schepen met Safeway-systemen werken voor grote spelers in de offshore wind- en olie- en gasindustrie.

Engineering standaard
Omdat Safeway in 2015 een nieuwe divisie was voor de Van Aalst Group, deed Safeway in 2016 een beroep op TCPM. “Allereerst om de engineeringcapaciteit op te schalen en goede engineers binnen te halen om het ontwerp van de Safeway op papier te zetten en de tekeningen te controleren. Daar hadden we hun kennis, kunde en ervaring voor nodig”, verklaart Huiskens. Om de engineering binnen Safeway naar een hoger plan te tillen, werkt Dimitri, mechanical engineer bij TCPM, nu samen met drie collega’s aan het uitbreiden van een engineering-standaard. “Doel is het proces rond engineering te optimaliseren om andere bedrijfsprocessen, zoals werkvoorbereiding en productie, te stroomlijnen.”, vertelt hij. “Ook zorgen we ervoor dat het ontwerp voor de Safeway goed op tekening komt te staan conform de nieuwe standaard voor engineering.” Daarnaast voert TCPM een aantal kleinere verbetertrajecten uit voor de Safeway.

Flexibiliteit en kwaliteit
Voor Middel is de opdracht bij Safeway een uitdaging op meerdere vlakken. “Hiervoor heb ik productontwikkeling in de medische industrie gedaan, offshore is een nieuwe markt voor mij. En een lopend verbeterproces van een serieproduct zo veel mogelijk in goede banen leiden, is ook interessant”, zegt hij. “Het mooie is dat je met iets bezig bent wat hier ook gebouwd wordt. Alles wat op tekening staat, daar kun je in staan en overheen lopen. Heel erg tof dat Safeway zulke grote, indrukwekkende machines produceert.” Ook Huiskens is te spreken over de samenwerking. “Als we een grote opdracht scoren, hebben we behoefte aan extra capaciteit. Die flexibiliteit biedt TCPM en we hebben ook echt wat aan hun mensen bij het bouwen van onze high-end systemen. TCPM is niet alleen snel, ze leveren ook kwaliteit.”

Benieuwd wat TCPM voor u kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Mark Tuinte, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31 (0)88 220 14 12.

Media

Filter projecten

Zoeken

Laatste nieuws

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken