Projecten

Klinkend projectresultaat bij Heineken

Klinkend projectresultaat bij Heineken

Roman Antonowycz, projectmanager bij TCPM, voerde de afgelopen jaren diverse projecten uit voor ’s lands bekendste brouwer. Eén ervan is de vervanging van een beschadigde tank. De planning was kritisch, aangezien de werkzaamheden tijdens een korte brouwstop dienden plaats te vinden en dus tot in de puntjes moesten worden voorbereid. Roman leidde niet alleen het project in goede banen, maar wist met een andere materiaalkeuze tevens een besparing te realiseren voor zijn opdrachtgever.

Het ging om een zogeheten bostelsilo, een tank waarin het kaf van de gerst wordt opgeslagen om later te worden verwerkt tot veevoer. “Door die lagere opslagcapaciteit zitten de andere silo’s eerder vol en moet je stoppen met brouwen. Om dit te voorkomen, werden de silo’s ook in de weekenden geleegd, maar dat was slechts een tijdelijke oplossing”, verklaart Roman.

Specificaties toetsen
Qua materiaalkeuze sloeg Roman een andere weg in. “Tijdens de koffie vroeg iemand of ik aan kunststof had gedacht. Dat idee heb ik opgepakt en onderzocht. Toen bleek die optie diverse voordelen te hebben: de tank is lichter, wat minder risico’s met zich meebrengt bij het hijsen, en de bostel glijdt er makkelijker door omdat kunststof gladder is.” Verder vroeg hij alle specificaties op bij de leverancier en toetste deze samen met de technologen van Heineken aan de internationale norm. “Het materiaal moet bestand zijn tegen warmte, chemicaliën en zuren. Daaruit kwam naar voren dat er geen technische bezwaren bestonden tegen een kunststof tank. Bovendien is een lichtere tank ook beter voor de constructie waar deze op rust en was het kostentechnisch een hele interessante oplossing.”

Krappe planning
Tijdens het project werkte Roman nauw samen met de afdeling Productie van Heineken. Zelf hield hij zich bezig met het programma van eisen, fund application, het projectplan en het managen van de inkoop en de uitvoering van het project. Voor het vervangen van de bostelsilo maakte hij gebruik van een reeds geplande brouwstop (shutdown), die één of twee keer per jaar voorkomt en niet langer mag duren dan drie dagen. “Binnen die krappe planning moesten we dus de oude silo verwijderen en de nieuwe plaatsen. De nieuwe silo werd per schip aangevoerd en moest klaarliggen”, zegt Roman. “Om de silo te vervangen, waren twee kranen nodig. Bovendien moesten we over het brouwhuis heen hijsen.”

Nieuwe hulpmiddelen
Om het risico van falen zo klein mogelijk te maken, nam Roman diverse maatregelen. “Ik heb laten doorrekenen of de hijsbalken voldeden aan de Nederlandse norm, het brouwhuis en het laboratorium ontruimd tijdens de werkzaamheden en uiteraard een gecertificeerde hijser ingehuurd”, vertelt hij. “Ook heb ik hulpmiddelen laten ontwikkelen om de 25 jaar oude silo er veilig uit te hijsen. Want het was maar de vraag of de twee stalen oogjes zijn gewicht nog konden dragen. Daarom hebben we een kabel door de tank gestuurd, die met een haak aan een balk aan de onderkant werd bevestigd. Zo zat de tank op drie punten vast.”

Staaltje verandermanagement
Uiteindelijk werd het project op tijd en binnen budget gerealiseerd. “De grootste uitdaging was het feit dat ik een ander materiaal en net een andere vorm en grootte wilde gebruiken dan de opdrachtgever gewend was. Dan is het zaak om als projectmanager alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, een staaltje verandermanagement, zeg maar. Dat is gelukt. Het mooie was dat we ook nog budget overhielden. Klant blij en ik ook, want dan vragen ze je nog een keer voor een volgend project”, besluit hij.

Filter projecten

Zoeken

Laatste nieuws

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken