Blog

Checklist “Voldoet deze CE-verklaring aan de eisen?”
dinsdag, 23 januari 2018 15:52

Checklist “Voldoet deze CE-verklaring aan de eisen?”

Veel producten, die in Europa (de EER) op de markt worden gebracht, moeten zijn voorzien van CE-markering om aan te geven dat ze “in overeenstemming zijn met de veiligheids- en gezondheidseisen van alle van toepassing zijnde Europese productrichtlijnen”. Aan de CE-markering, die fysiek op het product is aangebracht, is echter meestal niet te zien aan wélke richtlijnen het product voldoet. Daarvoor moet u kijken naar de CE-verklaring, voluit de “EG-verklaring van overeenstemming” c.q. “EU-conformiteits­verklaring”.

De CE-verklaring wordt opgesteld door de fabrikant zelf en hij geeft daarmee aan, dat hij er zelf van overtuigd is, dat zijn product aan alle eisen voldoet en voldoende veilig is. Ondanks de juridische status van de CE-verklaring voor de fabrikant, is het voor u als klant nog steeds geen harde garantie dat het product inderdaad voldoende veilig is. Wat u er wél aan kunt zien, is hoe nauwgezet de fabrikant zich heeft gehouden aan de specifieke eisen die de Europese richtlijnen stellen aan de inhoud van de CE-verklaring. Dat geeft u in elk geval enig inzicht in zijn kennis van zaken en zijn goede bedoelingen.

Onderstaande checklist kijkt naar enkele belangrijke onderdelen van de CE-verklaring. Onthoud, dat niet elke afwijking betekent, dat de CE-verklaring niet juridisch geldig is of zelfs dat het product niet veilig is. Naarmate u meer afwijkingen identificeert, wordt het echter steeds relevanter om het product en/of de fabrikant eens kritisch te beschouwen. Het liefst vóórdat u het product definitief aanschaft, maar in elk geval voordat u het in gebruik neemt c.q. laat nemen!

Staan er na het aflopen van de checklist één of meer kruisjes in de kolom Voldoet gedeeltelijk of zelfs in de kolom Voldoet niet? Neem dan in elk geval contact op met de fabrikant om hem om opheldering te vragen. Misschien was hij zich er zelf niet van bewust, dat zijn CE-verklaring niet aan alle eisen voldoet en stelt hij alsnog een juridisch correcte CE-verklaring op. Toont hij zich onwillig of geeft hij helemaal niet thuis? Dan wordt het hoog tijd om een andere leverancier te zoeken. Vermoedt u, dat het product ook daadwerkelijk onveilig is? Doe dan een melding bij de NVWA (voor consumentenproducten) of de Inspectie SZW (voor producten gebruikt in werksituaties) en draag bij aan een veiligere maatschappij.

Succes met het invullen van de checklist!

Download hier de checklist "voldoet CE-verklaring aan de eisen".

dr. H.R. (Harry) Borsje

sr. adviseur industriële veiligheid

T. +31 (0)88 220 15 56
E. iv@tcpm.nl  

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken