Nieuws

Innovatieve oogstrobot marktrijp
woensdag, 24 juli 2019 11:44

Innovatieve oogstrobot marktrijp

Innovatieve oogstrobot AvL Motion marktrijp

De 0-serie van de aspergeoogstrobot van AvL Motion in het Noord-Brabantse Westerbeek nadert het productierijpe stadium. Afgelopen jaar stond in het teken van een evaluatie op componentniveau en doorontwikkeling, waarbij directeur Arno van Lankveld zij aan zij werkte met Frans Kleter, software engineer bij TCPM. Naar verwachting is de aspergeoogstmachine – die autonoom en selectief asperges detecteert, snijdt en uit de grond haalt – juli dit jaar klaar voor de (inter)nationale markt.

>> CHECK VIDEO

In het kader van de evaluatie zijn alle machinesystemen van de bestaande operationele machine van a tot z doorgelicht en is een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Gebruiksgemak is een belangrijke drijfveer, om de al goed functionerende oogstrobot nog makkelijker en beter toereikend te maken voor de klant. Zo is bijvoorbeeld de oogstsnelheid flink verhoogd om de gewenste 1 meter per seconde te halen. Van Lankveld: “Eerst kostte het 110 milliseconde om een asperge op te pakken, dat hebben we weten terug te brengen tot 60 milliseconde.”

Makkelijker besturing
Hiertoe is gekozen voor lichtere materialen en werd ook de beweging van de oogstmodules aangepast. “Het cassettetransport gebeurde voor een klein deel op zwaartekracht, dan loopt het soms niet lekker. Nu gebeurt dit ‘geforceerd’ door middel van perslucht waardoor de beweging continue onder controle is”, verklaart Kleter. “Ook hebben we de hoogteregeling vereenvoudigd. Voorheen gebruikten we een driepuntssysteem waarbij de hoogte en kanteling in drie cilinders gecombineerd zat. Dit is vervangen door twee losse systemen. Eén systeem met twee cilinders voor de hoogteverstelling en één losse cilinder voor de kanteling. Dat vergemakkelijkt de besturing.”

Grotere oogstcapaciteit
In het nieuwe ontwerp kunnen er meer (want compactere) oogstmodules op één meter worden geplaatst. Dit vergroot de oogstcapaciteit naar zestien asperges per strekkende meter. De nauwkeurige manier van oogsten beschadigt het bed minimaal, zo weinig dat dit de ploeg achter de machine overbodig maakt. “Daarom hebben we achter aan de machine een collecting-module met een bordes en palletlift toegevoegd. Eerder vond de opvang in de machine plaats. Nu kan de operator de asperges zodra ze via de lopende band bovenkomen, in een kistje leggen en het volle kistje op een pallet plaatsen”, vertelt Kleter. “Deze collecting-module heeft plaats voor ongeveer 500 kilo asperges. Tijdwinst dus, want voorheen moest de machine na elke rij geleegd worden.” Collecting-module en ploeg zijn eenvoudig binnen enkele minuten te verwisselen, bijvoorbeeld als na circa vier weken herstel aan het bed nodig is.

Nieuwe hydrauliek
Met het hydraulieksysteem begon AvL Motion zelfs weer helemaal bij nul. “Uiteindelijk kwamen we uit op twee onafhankelijke high-end systemen. Eén voor de nauwkeurige bewegingen voor de hoogteregeling en de besturing van de machine. En één voor de grote kracht die nodig is voor de aandrijving van de rupsbanden en het aanzetten van de compressor voor de perslucht waarmee de oogstmodules in beweging gezet worden”, zegt Van Lankveld. Verder heeft de aspergeoogstmachine nu een iets grotere motor voor meer trekkracht en zijn ook de rupsbanden vergroot. “Daardoor rijdt de machine makkelijker over het veld en slaat de bodem nog minder dicht.”

Afstandsbediening
Een andere nieuwe optie is dat de aspergeoogstmachine het folie niet op het naastgelegen maar op hetzelfde bed neerlegt. Van Lankveld: “Hierdoor kan de machine aan het einde van de akker twee, vier of zes bedden overslaan en hoef je ‘m niet op het kopeinde te keren. Dat scheelt weer een paar keer steken en dus tijd.” Het keren van de machine gebeurt met behulp van een eenvoudig te bedienen radiografische afstandsbediening. “Doordat je naast de machine staat, kun je alles beter overzien en dat verhoogt de veiligheid.”

Serviceconcept
Dit jaar gaat AvL Motion op eigen grond aan het werk met de oogstmachine en kunnen klanten komen kijken; vanaf juli begint de productie voor de markt. Inmiddels is ook een serviceconcept ontwikkeld. “We kunnen op afstand in de software van de PLC kijken en snel zien welke sensor of actuator in de machine niet goed werkt of dat er onverhoopt sprake is van een bug”, aldus Kleter. “Via wifi van het bedrijf of 3G bereik op de machine kan ik inloggen in de machine. Dat betekent dat we de klant direct service kunnen bieden, ook als deze zich bijvoorbeeld in Brazilië bevindt.” De klant kan ook zelf inloggen op de interface via telefoon of tablet en allerlei kengetallen bekijken, zoals aantal geoogste asperges, snelheid van de machine, etc. “Zo groeien we steeds meer naar het product dat vanuit gebruikersoogpunt ideaal is”, stelt Van Lankveld.

Nieuw hoogtepunt
De samenwerking tussen AvL Motion en TCPM verloopt prima. “We werken met een compact team, met korte lijnen, waardoor we razendsnel kunnen engineeren”, aldus Kleter. “Ik geniet elke keer opnieuw als een subsysteem tot leven komt en doet wat het moet doen. En, als dat niet gebeurt, van de uitdaging om het toch werkend krijgen.” Van Lankveld is blij met de ondersteuning vanuit TCPM. “Vast personeel aannemen is lastig voor een start-up, dit is een prettige manier van werken. TCPM denkt goed mee, bijvoorbeeld over vervanging tijdens vakanties”, zegt hij. “Het is fijn om samen naar de productie toe te werken. Dit jaar de eerste machines verkopen zal daar het resultaat van worden.”

Laatst aangepast op maandag, 02 september 2019 11:40

Media

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

©2020 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken