Medewerkers over TCPM

Previous Next

Cas (22) - Engineer

“Ik wil me nog verder ontwikkelen”

Werkzaam bij o.a. GEA Groep en Alfa Laval

Cas (22) is on-site engineer bij TCPM. Hij deed de Havo (N&T), waarna hij kiest voor Werktuigbouwkunde. “Ik had niet echt een passie voor techniek. Ik kom namelijk uit een heel economisch gezin. M’n vader is loonadviseur, mijn broer is controller en mijn zus is onderwijskundige en lerares economie. De vakken Natuurkunde en Wiskunde lagen me heel erg goed. Daarbij heb ik ook gekozen voor extra Wiskunde. Bij Werktuigbouwkunde moet je voornamelijk natuurkundige verschijnselen doorrekenen, dat leek me zeer interessant. Vandaar dat ik ook deze kant ben opgegaan.”

Cas overweegt om nog verder te studeren. “Ik wil misschien nog een Master doen, maar dan vind ik de taal wel een struikelblok. Bijna alles is in het Engels. Met wiskunde lukt dat nog wel, maar het schrijven van Engelse verslagen staat me erg tegen.” Cas kiest er daarom voor nu eerst te gaan werken. “De vervolgstudie kan eventueel via TCPM. Dat heb ik ook met ze besproken. Als ik een Master wil gaan volgen, moet ik er niet te lang mee wachten, want anders komt het er niet meer van.”

TCPM

Cas kwam via via in contact met TCPM. “De oom van mijn vriendin is clusterleider geweest bij TCPM. Hij adviseerde me om bij TCPM te gaan kijken. Ik ben ze gelijk gaan bellen en we hadden het eerste gesprek. Er was gelijk een klik en ik voelde me zeer op m’n gemak. Ik had ook bij andere bedrijven gekeken, maar TCPM leek me een hele goede kans om mij verder te ontwikkelen en verschillende bedrijven en takken van techniek te zien.”

GEA Groep

Cas krijgt gelijk een opdracht bij GEA in Bakel. “Zij maken machines voor de vleesindustrie.” Hij heeft er ongeveer een jaar gezeten. “Het was een mooie ervaring, waar ik veel heb geleerd. Ik was voornamelijk bezig met modelleren en ontwerpen. Ik zat op de afdeling Engineer to Order (ETO). Je beschikt dan over een base model (standaard model) die je naar klant specifieke wensen gaat aanpassen.” Dat is dus anders dan bij R&D, waarbij juist het base model wordt ontwikkeld. “Bij R&D heb je oneindig veel mogelijkheden om te testen, maar voor de klant moet het meteen goed zijn. Dat maakt het extra uitdagend.” R&D lijkt Cas wel wat voor in de toekomst. “Dat lijkt me heel leuk. Ik zie nu de standaarden, later zou ik die zelf wel eens willen ontwikkelen. Een Master zou me daarbij wel een groot voordeel geven.”

“Een specifiek resultaat waar ik trots op ben? Ik ben eigenlijk op alles wel trots" lacht Cas. Hij heeft toch één concreet voorbeeld. “Bij GEA mocht ik af en toe meehelpen met R&D. Er moest een zoekmodel worden gemaakt waarmee ze eenvoudig de juiste onderdelen konden vinden, een soort catalogus dus. Dat heb ik opgezet en dat werkte heel goed. Er werden minder fouten onderdelen besteld en het bespaarde ook tijd.”

Alfa Laval

Cas zijn huidige opdracht is bij Alfa Laval (Nijmegen), hij is actief voor de afdeling ‘exhaust gas cleaning’. “Het belangrijkste onderdeel hier is de scrubber. De scrubber filtert de uitlaatgassen van schepen. In 2020 gaat er een nieuwe regelgeving in omtrent uitstoot. De hele wereld moet aan strengere eisen voldoen, waarbij Alfa Laval één van de grote spelers is die deze oplossingen bied. Door de nieuwe regelgeving groeit het bedrijf dus.” Cas zit op de afdeling Mechanical Engineering, die ook steeds groter wordt. “Die groei is heel interessant om te zien en mee te maken. Ik word daar ook bij betrokken.” TCPM heeft rekening gehouden met de wensen van Cas bij het kiezen van deze opdrachtgever. “Ik had aangegeven dat ik m’n talen wilde oefenen, ook voor die eventuele Master. TCPM kwam met deze opdracht. Veel collega’s spreken hier Engels, tegen de 40%. Binnen mijn team zijn er zelfs meer internationale engineers dan Nederlandse.” Cas heeft zo al twee heel verschillende bedrijven gezien. “Niet alleen qua product en systeem, maar ook zeker qua bedrijfscultuur.” 

Werkgroep Mechanical Engineers

Binnen TCPM neemt Cas initiatief en dat wordt gewaardeerd. “Ik ben op het idee gekomen om een werkgroep te starten voor nieuwe werknemers. Er was al een werkgroep voor besturingstechniek en nu is er dus ook eentje voor mechanical engineers. Een aantal collega’s wilden net als ik graag een groep om kennis te delen en meer kennis vanuit TCPM op te doen.” De werkgroep kan leren van andere afdelingen en specialismes binnen TCPM. “Een besturingstechnicus kan ons bijvoorbeeld meer vertellen over programmeertalen.” Hoe ziet de werkgroep er precies uit? “Het is nu een groep van zeven engineers, die hier hooguit twee jaar werken. We worden begeleid door één senior. Eens in de twee maanden hebben we een bijeenkomst, waar we één thema behandelen en een gastspreker voor uitnodigen. Vorige bijeenkomst kwam een specialist binnen TCPM ons meer vertellen over veiligheid en vandaag gaan we daar een opdracht van uitwerken. Dan ben je ook echt met de stof bezig geweest.”

Ook al werkte Cas nog maar kort bij TCPM, zijn idee werd snel opgepakt. “Heel TCPM wilde gelijk meedenken. Onze senior wilde in het verleden al eens zo’n werkgroep starten, dan is het leuk dat ik dit mee heb kunnen opzetten en de werkgroep werkelijkheid heb kunnen maken. Ik zat er namelijk pas een half jaar, maar heel TCPM denkt met je mee.” Hoe ziet de toekomst van die werkgroep eruit? “Het groepje kan nog groeien, maar het moet te niet te lang duren. Mijn idee nu is dat dit een vast verband wordt, zodat je samen voortbouwt op de opgedane kennis. Nieuwe lichtingen kunnen dan dus beter een nieuwe werkgroep starten, die naast elkaar heen bewegen. Zij kunnen dan de trainingen volgen die wij al gehad hebben.” De leden van de werkgroep weten elkaar snel te vinden. “Als ik in mijn dagelijkse werk ergens tegenaan loop, kan ik gelijk om feedback vragen. Samen sta je namelijk sterker en het is fijn om elkaar te helpen. Zo leer je ook weer andere dingen.”

“Ik wil nog veel zien”

Cas vertelt dat hij openstaat voor elke opdrachtgever. “Ik ben nog jong en ik wil gewoon veel verschillende dingen zien. Wat mij betreft ben ik steeds één jaar bij een bedrijf. Over een aantal jaar wil ik wat meer vastigheid en specialisatie.  Dan weet ik ook beter welke branches en wat voor een soort bedrijven mij leuk lijken. Ik ben nu on-site engineer, maar misschien wil ik in de toekomst binnen TCPM nog doorstromen naar Engineering of een ander specialisatie. ”

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

© 2018 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken