Medewerkers over TCPM

Previous Next

Rob (51) - Mechanical Engineer

“Wat me opviel aan TCPM was dat ze zaken ontzettend goed geregeld hebben”

Werkzaam bij BESI

Rob (51), Mechanical Engineer bij TCPM, had altijd al een passie voor klussen en sleutelen. “Toen ik klein was sleutelde ik al aan alles, bijna tot wanhoop van m’n ouders. Die lieten mij wel lekker m'n gang gaan. Ik deed niets anders dan karren timmeren, hutten bouwen, oude radio's uit elkaar halen. Dat wordt gaandeweg wat serieuzer. Mijn vrouw en ik hadden eerst een oud huis uit 1912, waar veel aan op te knappen was. Ik reed rond in oude auto's. Die onderhield ik zelf en dan kwamen ze weer door de keuring.”

Rob is nog steeds graag met z’n handen bezig. “Dat is een lekker tegenwicht voor wat ik met mijnhoofd doe. Het een vult het ander aan. Het is leuk als je weet hoe dingen werken en voelen. Ontwerpen met computers geeft een weergave van de werkelijkheid, maar op je scherm zie je niet hoe iets zich écht gedraagt. Dingen hebben last van speling, stijfheid, wrijving, massatraagheid. Als je veel sleutelt, krijg je daar iets meer gevoel bij.” Rob heeft een bijzondere hobby: hij speelt graag Ierse muziek. “Ik heb nog nooit zoveel nieuwe mensen leren kennen. Muziek verbindt en schept een band. Het tilt je uit boven het dagelijkse. Samen muziek maken is bijzonder.”

Van Zeevaartschool naar HTS Werktuigbouwkunde

Rob begint na zijn middelbare school  aan de Zeevaartschool. Dat is een opleiding voor het werken op booreilanden in de olie- en gaswinning. “Na een half jaar kwam ik erachter dat ik liever zo'n booreiland zou willen ontwerpen dan er zelf op werken. Ik ging naar de HTS Werktuigbouw in Arnhem. Na mijn studie kwam de militaire dienst, daarna ging ik echt aan het werk.”

TCPM

Rob heeft een carrière bij veel verschillende bedrijven achter de rug. Hij is actief in de machinebouw, productontwikkeling, fijnmechanica, medische instrumenten en apparatenbouw. Hij zit tien jaar bij zijn laatste werkgever als hij het tijd vindt voor wat anders. “Ik was al eens via een ander bedrijf projectmatig werkzaam geweest, dat vond ik best leuk. Het betekent veel afwisseling, je neemt een kijkje in de keuken van een bedrijf. Je ziet interessante dingen en als het project af is, kun je weer andere dingen doen. Ik ben daarom naar TCPM gegaan.” Het carrièrepad van Rob is daarmee opvallend. “Veel jongens beginnen hun carrière bij een ingenieursbureau en stromen dan uit.  Ik doe het omgekeerde. Ik zat bijna 25 jaar in vaste dienst, en kwam er toevallig achter dat projectmatig werken ook leuk is. Nu heb ik een vast dienstverband en werk ik projectmatig”

Rob heeft in de gesprekken met TCPM gelijk een goed gevoel. “Wat me opviel aan TCPM was dat ze zaken ontzettend goed geregeld hebben. Dat merkte ik ook al door de website, al zegt dat natuurlijk niet alles. De indruk is tot nu toe alleen maar bevestigd.” Rob raakt overtuigd. “Ik kreeg echt het gevoel: als jullie dát soort dingen doen, dan vind je mensen heel belangrijk. Het zegt iets over hoe TCPM naar mensen kijkt. Daar besteden ze zoveel aandacht aan, dat gebeurt echt niet bij elk bedrijf. Mensen zijn hier de core business. Hoe mensen zich voelen en presteren: daar draait heel TCPM om.”

Is het niet lastig om het contact met collega’s te onderhouden als iedereen steeds werkzaam is op locatie bij klanten? “Dat klopt, dus daar wordt veel moeite voor gedaan. Ik heb echt het gevoel dat ik bij een bedrijf werk; niet dat ik zomaar ergens ben neergezet. Saamhorigheid is belangrijk, na bijeenkomsten wordt bijvoorbeeld altijd samen gegeten. Er is een actieve personeelsvereniging.  Wat dat betreft vind ik TCPM tot nu toe een heel prettig bedrijf.”

Project bij Besi

Stomtoevallig is zijn eerste TCPM-opdracht bij Besi, waar hij al eerder met veel plezier heeft gewerkt. Het bedrijf maakt machines voor de back-end halfgeleiderindustrie, met een heel hoog technisch niveau. Ze kennen Rob nog. “Besi heeft een sterke betrokkenheid en ook daardoor een laag verloop. Toen ik hier op gesprek kwam, liepen twee ex-collega's de hoek om. Ja, toen was het al goed.” Besi heeft nu duizenden werknemers wereldwijd. “Het is een zeer succesvol bedrijf, wat hele mooie en complexe machines maakt.” Rob vindt Besi een erg prettige klant om voor te werken. “De werksfeer is heel coöperatief. Ook als externe engineer draai je volwaardig mee. Er wordt nul onderscheid gemaakt tussen wie ingeleend is en wie niet. Je wordt voor vol aangezien. De samenwerking is prettig en de werksfeer is goed. Ik ga hier elke dag met plezier naar toe.”

Rob is werkzaam als Senior Engineer. “Ik zit in een projectteam dat nieuwe machines ontwikkelt. De systeemengineers bedenken op hoog niveau het machineconcept. Ik krijg daar een deel van ter mechanische uitwerking inclusief berekeningen. Mijn functie is dus duidelijk afgebakend en puur technisch.”

Ontwikkeling binnen TCPM

TCPM besteedt veel aandacht aan ontwikkeling. “Er is een studiekostenregeling en er worden veel interne cursussen gegeven. Op dit moment volg ik System Engineering. Op een hoger systeemniveau krijg je dan inzicht in de processen waarmee je een systeemontwerp beheerst.” Rob draagt zelf ook zijn steentje bij aan de ontwikkeling van anderen. “Ik ga zelf een project doen voor de young engineers. Dat zijn de net-afgestudeerden of met hooguit een paar jaar ervaring. Ik ga ze helpen hun ervaring te vergroten. Ik kan ze kennis laten maken met dingen waar ze ondersteuning in willen of waar ze graag meer van willen weten.” Rob is door TCPM gevraagd om dit te doen. “Het lijkt mij hartstikke leuk. Kennis kan je delen en dan wordt het meer. Dat kost je hooguit een paar dagen tijd, maar dat is zo weinig in verhouding tot wat kennis je kan opleveren.”

Wat brengt de toekomst?

Rob heeft geen voorkeur voor bepaalde opdrachtgevers. “Nee, ik vind heel veel dingen leuk. Ik heb bij allerlei bedrijven gewerkt. Volgende keer kan ik zo weer in de medische instrumenten zitten, of in de kunststof. Ik vind alles leuk en met name de afwisseling.” Rob is duidelijk over zijn toekomst. “Over vijf jaar doe ik wat ik leuk vind! Ik heb altijd gedaan wat op mijn pad kwam, ik rolde er steeds in. Ik heb geen vastomlijnd idee. Ik heb maar één doel: mij blijven ontwikkelen in de dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Welke kant dat op gaat weet ik niet. TCPM biedt mij veel kansen; uitdagende projecten bij opdrachtgevers of intern op kantoor bij TCPM.”

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

© 2018 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken