Medewerkers over TCPM

Previous Next

Arjan (41) - Project Engineer

“Dit wordt het grootste schip wat hier ooit is gebouwd”

Werkzaam bij o.a. Royal Huisman

“Dit wordt het grootste schip wat hier ooit is gebouwd” wijst Arjan (41) vanaf het balkon naar de onderliggende werf, waar aan een gigantisch scheepsgeraamte van aluminium wordt gewerkt. “Dit is trouwens alleen de voorste helft. De achterkant ligt in een andere loods. Het schip wordt meer dan 80 meter lang.” Arjan is Project Engineer bij TCPM. Hij is werkzaam bij TCPM aan een project bij Royal Huisman, een producent van jachten in het topsegment. Het bedrijf staat zeer hoog aangeschreven.

Ook Arjan werkt mee aan de constructie van dit kolossale zeiljacht. Hij is verantwoordelijk voor de Deck Equipment, dat is alles wat op het dek gebouwd en gemonteerd wordt. “Mijn rol is tweeledig. Enerzijds coördineer ik twee subprojecten die zijn uitbesteed, anderzijds ontwerp ik zelf ook delen. We zitten nu in de fase van het uitwerken van concepten en sommige delen worden zelfs al zelfs geproduceerd. Het kozijn wordt al gebouwd naar mijn model.” Arjan zit hier waarschijnlijk nog een half jaar. “In die tijd ben ik constant productietekeningen aan het maken. Daarbij werk ik alles uit, tot het laatste moertje.” Hij maakt de eindoplevering in 2020 niet mee, dat is jammer! “We hebben al besproken dat ik dan nog even terug mag komen om het eindresultaat te zien” zegt hij lachend.

De carrière van Arjan

Arjan vertelt dat hij al jong een passie voor techniek had. “Dat ontstond al in m’n jeugd met fietsen, brommers, auto’s… Toen ik veertien was had ik de brommer van m’n broer in onderhoud, op m’n zestiende werd dat de auto van m’n vader.” Hij deed de MTS Autotechniek en bleef plakken bij zijn stage. “Na twee jaar kon ik doorstromen naar werkplaatschef, maar daarvoor vond ik mezelf nog te jong. Het paste persoonlijk ook niet zo bij mij. Ik vind techniek leuk, maar met de omgang met klanten en mensen had ik toen nog wat moeite.” Hij besluit de HTS Autotechniek te gaan doen en studeert opnieuw af. Na een reis door Australië komt hij terecht bij een trailerbouwer. Hij werkt er twee jaar in de tekenkamer, dan vindt hij het wederom tijd voor wat anders. “Ik had met mijzelf afgesproken in deze fase van m’n carrière maximaal twee jaar bij een werkgever te blijven. Ik wilde gewoon meer zien. Ik ben toen overgestapt naar een andere trailerbouwer.”

Op zoek naar afwisseling

De crisis komt. Ook Arjan staat op straat, maar hij kan snel terecht bij een toeleverancier voor de scheepsjachtbouw. “Het was echt een cultuurschok. Ik was gewend geraakt aan trailers: dat was lomp. Het moest goed werken en niet te duur zijn. Bij jachten moet het goed werken én er heel mooi uit zien. Meestal moet het vooral mooier zijn dan het bootje ernaast, dat is toch het wereldje.” Hij blijft er zeven jaar. “Toen voelde ik dat ik vast zat. Het werd automatische piloot. Toevallig liepen bij dat bedrijf jongens van TCPM rond. Hun verhaal beviel me wel. Wel een vast dienstverband, maar niet continue hetzelfde. Dus wel vast, maar niet zó vast.” Een project bij TCPM duurt meestal ongeveer een jaar. “Ik dacht: als ik steeds overal een jaar zit, heb ik een mooie afwisseling en nooit die sleur erin.”

Arjan hoeft dus geen vaste werkomgeving, maar hij hecht wel aan het vaste dienstverband dat hij heeft. “Die vastigheid is wel een fijn iets. Het brengt rust, je maakt je geen zorgen. Zelfs met een jaarcontract heb je niet zulke rust. Dan hou je toch het stemmetje in je achterhoofd. Ook daarom koos ik voor een baan bij TCPM. Ze gaan voor de lange termijn. Zij steken energie in jou en het contact is goed.” TCPM onderhoudt een goede band met zijn werknemers, dat stelt Arjan op prijs. “Ik wilde niet ergens geworden gedetacheerd en dan zomaar worden vergeten. TCPM doet wat ik verwacht had, ze houden een band met je. Ze zijn niet over-aanwezig, maar ze zijn er wel degelijk.”

Royal Huisman: de crème de la crème

Als start bij TCPM is gekeken naar een opdracht waarbij Arjan zich verder kan ontwikkelen. Door zijn ervaring in de jachtbouw komt Royal Huisman in beeld. Daar hoeft Arjan niet lang over na te denken. “Zij worden gezien als dé jachtbouwer, de crème de la crème. Dat leek mij dus een mooie uitdaging.” Nu is Arjan dus vanuit TCPM werkzaam bij de grote werf. “Hier loop ik m’n kantoor uit en dan sta ik in de werkplaats waar een mooi schip wordt gebouwd. Het is leuk om het product te zien waar je aan meewerkt. Zo leer ik ook hoe een schip wordt gebouwd.”

Royal Huisman is het grootste bedrijf waar Arjan ooit heeft gewerkt. Dat betekent ook dat hij zijn werk moet coördineren met andere afdelingen. “Dat is voor mij wel een uitdaging geweest. Ik was gewend het meeste zelf te regelen. Ineens moet ik met de afdelingen Elektro, Hydroliek en Constructie vergaderen. Heel leerzaam ja, en die kant gaan we toch op. Projecten worden groter en complexer. Dat is onderdeel van je werk. Je kan daar wel voor vluchten, maar je kan er beter inspringen en er zo goed mogelijk mee omgaan.” De interne cursussen van TCPM helpen hem hierbij. “Ik heb bijvoorbeeld cursussen over Effectief Communiceren en Projectleiding gevolgd. Beide passen goed bij mijn rol.”

Arjan vertelt bij Royal Huisman ook een trainee en afstudeerder te hebben begeleid. “Het is leuk om andere mensen wat te leren. Jouw kennis te delen, de omgang met jonge mensen. Zij brengen ook nieuwe ideeën en visies.” Hij is nu dus veel met mensen bezig, terwijl hij zichzelf aan het begin van z’n carrière eerder als solist omschreef. “Ik ben daar veel verder in. De dingen die ik vroeger misschien problematisch vond, die zijn er nu niet meer. Wijsheid komt natuurlijk ook met de jaren en in die jaren maak je veel mee.”

Contact met collega’s

TCPM wordt steeds actiever op het gebied van kennisdeling. “Ze zijn nu ook bezig met een werkgroep voor het delen van kennis: ik loop hier tegenaan, wie kan mij daarbij helpen. Dit zorgt voor korte lijntjes binnen je eigen regio. Daar zit al zoveel expertise dat dat niet landelijk hoeft. Met mensen die je kent schakel je sneller en bepaalde dingen bespreek je toch het liefst fysiek in plaats van met Skype.” Ook het informele contact ontbreekt niet. “De personeelsvereniging organiseert bijvoorbeeld motortrips en barbecues. Die zijn vaak landelijk, maar ook de regionale vestigingen worden daar steeds actiever in.”

Carrière-advies

Heeft Arjan nog carrière-advies? “Als je de kans krijgt: ga als on-site engineer bij TCPM werken. Je komt bij verschillende bedrijven in jouw vakgebied. Zo kom je er achter wat je ligt. In veel banen krijg je maar een hoekje van je vakgebied te zien. De meeste doorstromers blijven ook in die comfort zone. Ik zou juist zeggen: blijf jezelf uitdagen! Zelfs binnen één sector is er zoveel diversiteit.”

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

© 2018 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken