Medewerkers over TCPM

Previous Next

Frans (32) - on-site engineering

“Ik ben altijd breed bezig geweest”

Werkzaam bij o.a. IHI Hauzer

Frans (32) is on-site engineering  bij TCPM. Hij is duidelijk over de mentaliteit die daarbij nodig is. “Je bent het visitekaartje voor TCPM. Het is als Interim Professional belangrijk om uit te stralen dat je vooruit wil en dat je dingen zelf oppakt. Het is niet: dit is de opdracht, oogkleppen op en gaan. Je moet een brede blik hebben en verder kijken dan de opdracht die op papier staat. Wat wil de klant nou echt?” Zijn er nog nadelen aan het zijn van Interim Professional? “Je ziet je collega’s weinig. Gelukkig probeert TCPM dat te compenseren met voldoende activiteiten. Er zijn verschillende uitjes en er is een actieve personeelsvereniging.”

Frans is actief in de besturingstechniek, maar heeft ook een achtergrond in de elektrotechniek. “Ik ben altijd breed bezig geweest met interesse in het mechanische aspect en het elektrische gedeelte. De software is later gaan groeien.” Frans heeft dus kennis van hardware én software. “Dat biedt mij een voordeel ten opzichte van pure software-engineers. Als iemand een nieuwe functionaliteit op een machine wil, weet ik gelijk waar ik rekening mee moet houden.”

Hauzer

Frans is op dit moment werkzaam bij IHI Hauzer, een leverancier van coating-technologie en -apparatuur. “Ik kwam binnen op electro-engineering. Ik testte machines en deed kennis op over de werking. Ik kan me daarom goed inbeelden hoe een machine werkt en hoe die reageert op bepaalde aansturing. Iets inbeelden, uitwerken, en de machine aan de praat krijgen, dat is het leukste wat er is.” Inmiddels zit Frans opgeteld al zes jaar bij Hauzer, tussendoor heeft hij nog wel een aantal kortere projecten gehad. “Zo’n lange tijd bij één klant is inderdaad niet gebruikelijk. Maar het bevalt goed, het is een fijne klant. Het zijn complexe machines. Ze werken met plasmatechniek, magnetische velden, waterkoeling, hoog vermogen, temperatuurtoevoeging, procesgassen. Alles moet in balans zijn. Die samenhang is moeilijk te bevatten. Ik vind dat heel interessant.” Hauzer biedt hem ook veel afwisseling. “We hadden afgesproken dat ik na 2.5 jaar de overstap zou maken van e-engineering naar software-engineering. Toen had ik eigenlijk een compleet nieuwe baan.”

Kleine opdrachten

Frans doet ook kleinere opdrachten tussendoor, bij andere bedrijven. “Soms heb ik even een uitstapje nodig. Dat is een pluspunt van TCPM: als je even iets anders wil, hoef je niet meteen van

werkgever te switchen. Er wordt ook echt naar je geluisterd als je iets aangeeft. TCPM staat voor zijn werknemers. Zij willen dat je je goed voelt bij een klant.” Frans wordt bijvoorbeeld ingezet om een storing op te zoeken, daar kan hij echt van genieten. “Het probleem: een machine met sterk afwijkende waterstanden. De opdrachtgever dacht dat het kwam door het uitzetten van water. Maar het bleek om verschillen van 20% te gaan: zoveel uitzetting heeft water niet. Er zat een foute berekening in de PLC. Ik drukte drie keer op delete en het probleem was opgelost. Een klein dingetje, een dagje bij een klant, het probleem oplossen, iedereen blij. Geweldig. Inderdaad, mijn brede blik heeft mij hier heel erg bij geholpen. Het probleem zat hier heel ergens anders dan de opdrachtgever had verwacht.”

Van multinational naar start-up

Na lange tijd bij één klant, wil Frans nu opdrachten van ongeveer een half jaar. Van maart tot mei wordt Frans ingezet bij een start-up. Dit is de afwisseling die ik zoek. Van een multinational naar een beginnend bedrijf.” De start-up is van een TCPM collega. “Hij is dat project privé begonnen, en ik ondersteunde hem al in m’n vrije tijd.”

Besturingswerkgroep

Binnen TCPM is Frans actief in de ‘besturingswerkgroep’. “Met ondersteuning van TCPM zijn we toendertijd gestart om een programmeercertificaat te halen met een studiegroep, actief in de besturingstechniek. We zijn bij elkaar gebleven als ‘de besturingswerkgroep.’ Ik trek daarbij nu de kar. Wij komen ongeveer vier keer per jaar samen en daar wordt de collegiale band versterkt en kennis gedeeld, bijvoorbeeld met externe workshops.” Frans geeft zelf ook trainingen. “Ik krijg daar ook goede feedback op. Dingen rustig uitleggen heeft altijd wel in mij gezeten.” Laatst gaf hij een training over een nieuwe programmeeromgeving van Siemens. “Electrotechnici met een interesse voor besturingstechniek mochten ook gelijk aanschuiven. Die ruimte biedt TCPM.” Frans denkt dat kruisbestuiving tussen disciplines een grotere rol gaat spelen bij TCPM en daar draagt hij graag aan bij. “Ik verwacht het komende jaar een beginnerscursus PLC te geven aan een groepje mechanical engineers.” De besturingswerkgroep wil Frans ook blijven aanjagen. “Daar sta ik voor, dat vind ik belangrijk. TCPM ondersteunt mij daarin volledig.”

Onze aanpak voor groei

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau met ruim 200 medewerkers en 5 vestigingen in Nederland. We groeien al meer dan 25 jaar, samen met onze klanten. Die kennen we dan ook door en door. 

Ook groeien? Wij helpen u met complete en integrale oplossingen voor uw industriële omgeving. We maken industriële bedrijven beter door strategisch meedenken te koppelen aan een slimme en praktische aanpak. Onze combinatie van engineering, industriële veiligheid en projectmanagement is daarbij de sleutel.

Contact

Hoofdkantoor TCPM

Boogschutterstraat 40
7324 BA Apeldoorn

T. +31 (0)88 220 14 00
E. tcpm@tcpm.nl 

Bekijk alle vestigingen

© 2018 TCPM. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken