Kick-off samenwerking TCPM en Solar Boat Twente

TCPM ontving maandag 24 oktober de leden van Solar Boat Twente voor de officiële kick-off van een nieuwe samenwerking. Naast een financiële bijdrage overhandigde commercieel directeur Mark Tuinte de studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion een symbolische strippenkaart voor kennisdeling van specifieke TCPM expertises. De eerste uren van deze stippenkaart werden deze dag meteen al succesvol ingezet.

TCPM Solar Boat Team cheque

De studenten werden ’s ochtends op het hoofdkantoor van TCPM in Apeldoorn verwelkomd door engineer Thomas Schaap. Hij maakte in 2018-2019 als student van de UT zelf onderdeel uit van het Solar Boat Twente team en is initiatiefnemer van het huidige partnerschap. “Ik zag voornamelijk een overeenstemming in de ambities en duurzame doelstellingen van beide partijen”, licht hij toe. “Daarnaast houdt dit team zich ook veel bezig met composieten en analyses, competenties waarover TCPM veel kennis in huis heeft.” Hij wist de directie van TCPM eenvoudig te overtuigen en zo kwam de samenwerking snel tot stand.  

PM workshop Solar Boat

Projectmanagement

Na een introductie over TCPM door commercieel directeur Mark Tuinte, ging projectmanager Alexander Jansen met de leergierige studenten de diepte in. Met een interactieve presentatie en een workshop over projectmanagement wist hij de aanwezigen te boeien. Alexander: “Wat mij meteen opviel, is dat er een enorme drive en motivatie bij deze groep zit, zij willen hun ambities echt waarmaken, en dat is heel belangrijk voor succes.” Gedurende het gehele traject kunnen de studenten bij hem en de andere projectmanagers van TCPM terecht voor al hun vragen binnen deze expertise.

“Het Solar Boat team houdt zich veel bezig met composieten en analyses, competenties waarover TCPM veel kennis in huis heeft.”

Engineer Thomas Schaap

Maartje Kuperus, teammanager van Solar Boat Twente, heeft – net als vrijwel alle leden – na het afronden van haar bachelor een tussenjaar opgenomen om zich fulltime op de ontwikkeling van de zonneboot te richten. “Dit project is totaal wat anders dan de studie Technische Geneeskunde die ik volg, maar ik zie deze praktijkervaring als een mooie aanvulling.” De kennis die ze deze dag al van de ervaren medewerkers opdeed, is volgens haar enorm leerzaam en vormt vooral in de huidige conceptfase een waardevolle bijdrage.

De Solar Boat van het vorige jaar is de basis van waaruit dit nieuwe team verschillende onderdelen gaat doorontwikkelen. Verdeeld in subteams onderzoeken de studenten verschillende aspecten van de boot op mogelijke verbeterpunten. Dit gaat van aandrijflijn en elektronica tot de vorm en het design van de buitenkant. Maartje: “Het originele ontwerp is inmiddels vijf jaar oud, door corona heeft het een aantal jaren stilgelegen, maar de basis is al heel goed. Wij gaan ons voornamelijk focussen op een verbeterde hull (buitenkant) en het controlesysteem voor de stabiliteit van de vleugels en er komen nieuwe zonnepanelen.”

Er is een enorme drive en motivatie bij deze groep, zij willen hun ambities echt waarmaken, en dat is heel belangrijk voor succes

Projectmanager Alexander Jansen

Productieve dag

De verschillende teams konden de in de ochtend opgedane kennis, over hoe je structuur geeft aan industriële projecten, ’s middags al deels toepassen in een interactieve workshop en daarbij direct de TCPM’ers om hulp vragen. Aan het einde van de dag pitchte iedere werkgroep haar voortgangen en namen ze nog een aantal praktische tips en verbeterpunten van de projectmanagers aan. Projectmanager Alte Nijhuis: “Ze zijn enorm productief bezig geweest. Het uiteindelijke doel is een topprestatie neerzetten. En als je dat wil, dan moet je er koste wat het kost voor gaan.”

Er wordt toegewerkt naar juli 2023, dan zal de boot zich moeten bewijzen bij de Monaco Energy Boat Challenge. Mark: “De internationale wedstrijd is natuurlijk een mooie krachtmeting, maar het gaat ons vooral om de weg ernaar toe. Het samen ontwikkelen van duurzame innovaties komt overeen met een pijler van TCPM. En het is mooi om de passie en creatieve ideeën van deze ambitieuze volgende generatie te horen en ze hierbij te kunnen ondersteunen. We zijn heel tevreden met deze samenwerking en kijken enorm uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die nog gaan komen.”

Gerelateerde berichten

TCPM kennispartner Solar Boat Twente
Nieuws
TCPM kennispartner Solar Boat Twente