Mechanical engineer Robin presteert op wereldniveau

 

Dat een TCPM’er ook in z’n vrije tijd voor het beste resultaat gaat, blijkt wel uit de successen die onze mechanical engineer Robin Janssen boekt met zijn hobby modelvliegen. Hij behoort hiermee namelijk tot de top 3 beste Nederlanders in zijn discipline en nam in maart ’23 deel aan de wereldkampioenschappen indoor modelvliegen in Litouwen!

Op z’n 12de sloot Robin zich, vanuit een passie voor techniek, met zijn vader aan bij een modelvliegclub, waar hij zowel het vliegen als het bouwen van modelvliegtuigen leerde. Door letterlijk vlieguren te maken en zijn technische vaardigheden te ontwikkelen, schopte hij het uiteindelijk tot de absolute top. “Ik wil altijd beter worden in iets”, vertelt Robin, “dat zie ik ook in mijn professionele werk terug: ik wil dingen helemaal uitzoeken, om het ontwerp of systeem te snappen en het beste resultaat te kunnen behalen.”

"Het gaat erom dat alle details goed met elkaar samenwerken"

Om zich met het wereldniveau te meten, was het taak het modelvliegtuig onder meer zo licht mogelijk te maken. “Hoe lichter de constructie, hoe langzamer hij gaat, waardoor je meer tijd hebt om in de lucht de figuren te maken en deze preciezer uit te voeren”, legt hij uit. “Ik heb extra remvlakjes met mylarfolie aangebracht en voor de remmingswerking de propellers zo groot mogelijk gekozen. Verder heb ik verschillende onderdelen zoals de zenderinstellingen, servomotoren, uitslagen en demping geoptimaliseerd. Het gaat erom dat alle details goed met elkaar samenwerken.”

Hierbij ziet hij ook direct de overlap met zijn werk bij TCPM. Momenteel doet hij een project voor Lagerwey, een Nederlandse fabrikant van windturbines. “Bij aerodynamisch bouwen moet je precies weten hoe iets in elkaar zit en wat er allemaal samenkomt, om verbeteringen te kunnen ontwikkelen.” Zo betaalt zijn diepgaande technische kennis zich zowel in zijn carrière als in zijn hobbymatige werk uit.

Onze engineer eindigde als 14de op het WK, een prachtige prestatie waarmee wij hem van harte feliciteren!