Terugblik op inspirerend Engineering Event Safety 2021

De snelheid waarmee innovaties worden ontwikkeld, is voor de regelgeving ervan niet altijd bij te houden en daarmee blijft vaak ook de veiligheid achter. Op het Engineering Event Safety 2021, woensdag 17 november in Den Bosch, werd vanuit verschillende invalshoeken de machineveiligheid belicht. Als partner van dit event was TCPM deze dag aanwezig om kennis te delen en met andere specialisten te sparren over mogelijke oplossingen.

Safety in een veranderende industrie
Het thema van dit jaar was ‘Safety in een veranderende industrie’. Het evenement bracht vele machinebouwers, engineers, ontwerpers en constructeurs uit het hele land samen. Op de Safety-markt konden zij bij os de stand van TCPM informatie inwinnen over innovaties op het gebied van (machine)veiligheid.

Veelzijdig programma
De ochtend vulde zich met diverse sprekers, die onder meer de verantwoordelijkheden, juridische aspecten en de oorzaken van onveilige situaties uitlichtten. Niet alleen (het gebruik van) de machines zelf, maar ook het menselijk gedrag blijkt een interessant aspect bij de veroorzaking van onveilige situaties. Mensen willen zo min mogelijk energie verspillen; zodra ze vervelende wachttijden ervaren of een onnodig lange route moeten lopen, gaan ze alternatieven bedenken, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Het advies: bedenk een ergonomische of technische oplossing, waarmee je het de gebruiker zo makkelijk mogelijk maakt, zodat hij of zij niet de eigen veiligheidsmaatregelen gaat saboteren. In de middag werd met learnshops de verdieping gezocht. Onder meer onderwerpen als werkconstructies, data, preventie, onderhoud, kansen en risico’s op het gebied van machineveiligheid kwamen hier met praktijkvoorbeelden aan bod. Met een netwerkborrel, gepaste afstand van elkaar, werd deze inspirerende dag afgesloten.

De opvolger van de Europese Machinerichtlijn
Naast onze aanwezigheid met een stand op de Safety-markt, informeerde onze Senioradviseur industriële veiligheid Harry Borsje de aanwezigen als een van de Safety Doctors.Hij behandelde de opvolger van de Europese Machinerichtlijn; de plannen,onzekerheden en gevolgen.

We Love Engineering de podcast!

De nieuwe machinerichtlijn is een actueel en interessant onderwerp waarover wij delaatste tijd via verschillende kanalen onze kennis delen. Zo stond het centraal tijdens onze ontbijtsessie van 9 november jl. en gaan we er in de eerste aflevering van onze eigen podcastserie dieper op in.