Condor carpets: complex projectmanagement

Condor Carpets (onderdeel van de Condor Group)  is een familiebedrijf in Hasselt dat zich concentreert op de productie van tapijt, tapijttegels en kunstgras, waarbij duurzaamheid en klantgerichtheid (elke klant op maat bedienen) hoog in het vaandel staan. Een grote speler, met zeven productielocaties in de regio Hasselt-Genemuiden, die zich graag laat ontzorgen op het gebied van projectmanagement.

Opschaling project
In 2016 ontstond bij Condor de ambitie om de continuïteit van de kunstgrasproductie te verbeteren. Daarvoor schafte het bedrijf machines voor de automatische productie aan. Voor het projectmanagement van dit karwij schakelde het bedrijf TCPM in. Daarbinnen viel het installeren van de machines op de juiste plek in de fabriek, met oog voor de logistiek om de werkprocessen soepel te laten verlopen. Het project omvatte tevens een stuk verandermanagement, om de organisatie mee te nemen in de automatisering van het productieproces. Al kort na de start werd het project opgeschaald. “Naast de nieuwe productiefaciliteit besloot de directie ook tot de bouw van een nieuw expeditiecentrum. Van een technisch project ging het in één klap naar een civiel bouwproject met een tienvoudige omvang”, zegt Lukas de Boer, projectmanager bij TCPM.

Juiste partijen
Voor het nieuwe expeditiecentrum (200 bij 200 meter) ontwikkelde Condor een nieuw transportsysteem van circa 360 meter om rollen af te transporteren en implementeerde dit in de bestaande fabriek, de nieuwbouw en de overgang tussen beide. “Daar kwam heel veel techniek en integratie met logistieke systemen bij kijken. Met het aantrekken van de juiste partijen hebben we dit goed uitgevoerd en opgeleverd.” De nieuwbouw betekende veel regelwerk. “Land ontwikkelen, infra aanleggen, ontheffingen Natuurwet aanvragen, overleggen met het waterschap en milieuvergunningen aanvragen”, somt De Boer op. “En verder uiteraard de organisatie van het project, het mobiliseren van in- en externe partijen en het verdelen van verantwoordelijkheden. Want we doen het samen.”

Gestructureerde aanpak
In april 2019 was het project voor De Boer afgerond. Hij kijkt er met veel plezier op terug. “Het was een spannende en vooral dynamische klus,”, verklaart hij. “In het project ben je de schakel tussen de directie en werkvloer. Zij zijn gewend aan een productieomgeving en niet om in een project te werken: het begrijpen van al die regels is daardoor soms lastig. Als projectmanager moet ik me goed in hen kunnen verplaatsen en goed met mensen om kunnen gaan. En de complexiteit van het project is natuurlijk een cadeau.” Dat laat ook meteen de toegevoegde waarde van TCPM zien. “Projectmanagement helpt om een project gestructureerd aan te pakken. Niet zo maar beginnen, maar nadenken over budget, planning, organisatie en communicatie. Dat is nodig en nuttig, maar iets waar de organisatie zelf doorgaans geen tijd voor heeft. TCPM neemt die taak graag op zich.”

Benut onze expertise!

Op zoek naar naar een partner voor het management van uw projecten?

Neem dan contact op met Theo Jonker, adviseur Projectmanagement bij TCPM.

 

Theo Jonker commericeel adviseur projectmanagement

Bekijk ook onze andere projecten

Alva Laval Alfa Laval gaat voor de max bij nieuwe scrubber
BD Kiestra project engineering TCPM Insourcing van een zelf ontworpen laboratoriumsysteem
Innovatieve oogstrobot voor asperges