Safeway: offshore oplossing op hoog niveau

tcpm-project-safeway

Safeway, onderdeel van de Van Aalst Group in Dordrecht, bracht in 2017 een gelijknamig systeem op de markt voor het veilig en eenvoudig overzetten van medewerkers en goederen van schepen op offshore platforms. Het bedrijf richt zich op rederijen en scheepseigenaren die zich bezighouden met de installatie en/of het onderhoud van olie- en gasplatforms en windmolenparken. “Renewables zijn echt een groeimarkt. Wij willen zo snel mogelijk een huurvloot opbouwen en onze positie als serieuze speler uitbouwen in de walk-to-work markt”, zegt Wijnand van Aalst, CEO van Safeway. Inmiddels wordt de Safeway in serie geproduceerd en zijn er klantspecifieke opdrachten en verschillende doorontwikkelingsprojecten. TCPM hielp bij het ontwerp van de Safeway en het controleren van de tekeningen.

Technische hoogstandjes
Bij de Safeway komen de nodige technische hoogstandjes kijken. “De loopbrug is een combinatie van gecertificeerd staal, elektra en high-end hydrauliek conform offshore specificaties. Een geavanceerde motion reference unit (MRU) meet hierbij de scheepsbewegingen. Een gepatenteerd rolcompensatiesysteem filtert daarnaast de rolbewegingen van het schip en gebruikt slewing (ronddraaien), luffing (naar boven en beneden kantelen van de loopbrug) en telescoping (het in- en uithalen van de loopbrug) om de scheepsbewegingen te compenseren”, vertelt Van Aalst. “De software vertaalt die metingen naar hydraulische cilinders en hydromotoren om het systeem de benodigde tegenbewegingen te laten maken, zodanig dat de punt van de loopbrug stilstaat. Zo kunnen medewerkers zonder problemen overstappen van het schip op het platform.”

Golven tot 3,5 meter significant
Een ander voordeel van de Safeway is dat het een combinatie is van een loopbrug en hijskraan. Hierdoor kunnen zowel medewerkers als cargo worden overgezet. “In geval van onderhoud of vervanging kun je spare parts en tools dus gelijk meenemen. Je hebt daardoor in veel gevallen geen kraan meer nodig op het platform of het schip”, stelt Van Aalst. “Daarnaast spaar je een dure helikopter uit, waar ook nog wel eens ongelukken mee gebeuren. De Safeway is veiliger en bij slecht weer in staat om tot 3,5 meter significante golfhoogte te compenseren. Dat betekent dat klanten en de klanten van onze klanten langer hun werk kunnen blijven doen.” Schepen met Safeway-systemen werken voor grote spelers in de offshore windenergie en olie- en gasindustrie.

Engineering standaard
Omdat Safeway in 2015 een nieuwe divisie was voor de Van Aalst Group, deed Safeway in 2016 een beroep op TCPM. “Allereerst om de engineeringcapaciteit op te schalen en goede engineers binnen te halen om het ontwerp van de Safeway op papier te zetten en de tekeningen te controleren. Daar hadden we hun kennis, kunde en ervaring voor nodig”, verklaart Van Aalst. Om de engineering binnen Safeway naar een hoger plan te tillen, werkt Dimitri, mechanical engineer bij TCPM, nu samen met drie collega’s aan het uitbreiden van een engineering-standaard. “Doel is het proces rond engineering te optimaliseren om andere bedrijfsprocessen, zoals werkvoorbereiding en productie, te stroomlijnen.”, vertelt hij. “Ook zorgen we ervoor dat het ontwerp voor de Safeway goed op tekening komt te staan conform de nieuwe standaard voor engineering.” Daarnaast voert TCPM een aantal kleinere verbetertrajecten uit voor de Safeway.

Flexibiliteit en kwaliteit
Voor Middel is de opdracht bij Safeway een uitdaging op meerdere vlakken. “Hiervoor heb ik productontwikkeling in de medische industrie gedaan, offshore is een nieuwe markt voor mij. En een lopend verbeterproces van een serieproduct zo veel mogelijk in goede banen leiden, is ook interessant”, zegt hij. “Het mooie is dat je met iets bezig bent wat hier ook gebouwd wordt. Alles wat op tekening staat, daar kun je in staan en overheen lopen. Heel erg tof dat Safeway zulke grote, indrukwekkende machines produceert.” Ook Van Aalst is te spreken over de samenwerking. “Als we een grote opdracht scoren, hebben we behoefte aan extra capaciteit. Die flexibiliteit biedt TCPM en we hebben ook echt wat aan hun mensen bij het bouwen van onze high-end systemen. TCPM is niet alleen snel, ze leveren ook kwaliteit.”

Meer informatie?

Benieuwd wat TCPM voor u kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Mark Tuinte, m.tuinte@tcpm.nl of +31 (0)88 220 14 12.

Mark Tuinte commercieel directeur