Dat een TCPM’er ook in z’n vrije tijd graag onderzoekt hoe iets nog beter, sneller, efficiënter of slimmer kan, blijkt uit de hobby van onze mechanical engineer Paul. Hij maakte deze zomer een mooie fietstocht door Zweden, maar niet op een standaard fiets. De bestaande tweewielers waar hij de afgelopen jaren op reisde, konden volgens hem nog wel verbeterd worden, dus stelde hij voor deze vakantie zijn eigen fiets samen.
Paul is sinds 2018 in dienst bij TCPM. Als mechanical engineer beheert en ontwikkelt hij macro’s voor het TCPM Framework, een eigen werkmethodiek van TCPM, en doet hij een project voor opdrachtgever ASML. Overdag ontwerpt hij onder meer tools waarmee chipmachines getest of geassembleerd kunnen worden, waarna hij de avonden en weekenden het liefst besteedt aan het sleutelen aan zijn fiets. “Na een hele dag met fijnmechanica en theorie, vind ik het wel fijn om met iets grovere onderdelen te kunnen werken.”
“Ik keek naar alle specificaties, verhoudingen en de mogelijkheden met betrekking tot de grootte van overbrenging en omwentelingen per versnelling.”
Mechanical engineer en fietsfanaat PaulHij studeerde autotechniek en groeide door tot mechanical engineer. Hobbymatig verbreedde hij zijn interesse voor auto’s met de belangstelling voor fietsen. “Mijn passie voor het fietsen ontstond al rond mijn twaalfde, maar destijds was het vooral voor het mountainbiken”, blikt Paul terug. Inmiddels is het ook de fiets zelf waarin hij uitdagingen ziet. “Jaren geleden begon ik met fietsreizen; op een oude mountainbike met bagagedrager, tassen eraan en gaan. Maar ik kreeg last van zadelpijn, de remmen bevielen niet helemaal en het stuur stond te ver weg. Het werkte gewoon niet precies zoals ik wilde.”
Dus besloot hij het zelf aan te passen en stelde hij volledig naar eigen inzicht zijn eerste eigen fiets samen. Zoals een echte engineer betaamt deed hij eerst wat voorcalculatie. “Ik keek naar alle specificaties, verhoudingen en de mogelijkheden met betrekking tot de grootte van overbrenging en omwentelingen per versnelling.” Voor de aandrijving koos Paul voor een Shimano XT derailleurversnelling in combinatie met racefietsremhendels. Gezien alle bagage die hij op de fiets mee moest nemen, was het zaak het vervoermiddel zelf zo licht mogelijk te houden, maar wel sterk genoeg te laten zijn.
“Alleen het frame is origineel, vanuit daar ben ik het gaan opbouwen en verbeteren.” Om nog meer zelfredzaam te zijn verving hij de hydraulische schijfremmen voor mechanische schijfremmen. “Mocht het nodig zijn zou ik dan onderweg vrijwel alles zelf kunnen repareren. Met name handig in geval van nood in dunbevolkte gebieden.” Na het testen in Nederland was het stalen ros gereed voor de vijfweekse fietsreis door Zweden.
De sportieve engineer blikt terug op een heerlijke vakantie, waarbij zijn fiets hem naar prachtige plekken bracht en de unieke tweewieler niet onopgemerkt bleef. “Met name de banden van 2,5 inch in combinatie met het stuur van een racefiets viel voorbijgangers op. Het was leuk om andere geïnteresseerden meer te vertellen over de ontwikkeling en ook op vakantie met elkaar te sparren over hoe het nog beter en efficiënter kan. Hierdoor heb ik alweer een paar ideeën voor verbeteringen voor de volgende reis.”