Solar Boat Twente behaalt brons in Monaco

 

Als kennispartner verbonden wij ons het afgelopen jaar aan Solar Boat Twente. Naast financiële sponsoring stonden wij het studententeam van 2022/2023 bij met advies op het gebied van engineering en projectmanagement. We blikken terug op een inspirerende samenwerking en feliciteren hen met het eindresultaat: brons op het WK in Monaco.

Samenwerking TCPM Solar Boat Twente

Deze podiumplaats bij de Energy Boat Challenge vormt een fantastische beloning op de ontwikkelingen die ze in relatief korte tijd hebben doorgemaakt. We zijn er trots op dat wij hier met onze expertises een bijdrage aan mochten leveren. De eerste uren van de symbolische strippenkaart die wij hen gaven, zetten ze bij de officiële start van onze samenwerking in oktober 2022 in. Ze kregen onder meer uitleg over gestructureerd aan industriële projecten werken en een workshop projectmanagement.

 

Voor het doorontwikkelen van de zonneboot voerden de jonge engineers verschillende analyses en simulaties uit en werkten daarbij met FEM-modellen. Theo de Gruiter, competentie center leider Analyse & Simulatie, was de voorman vanuit TCPM: “We hadden voornamelijk een adviserende rol; hoe doe je een som, waar let je op en hoe interpreteer je de resultaten.” De onderwerpen die aan bod kwamen, waren op het gebied van communicatie en verschillende technische onderdelen van de boot, zoals de hydrofoils, romp en stuwkracht. Mede door de overdracht van deze technische kennis kon de boot in dit voorjaar succesvol te water.

 

Bij de landelijke wedstrijd New Energy Regatta in Enkhuizen behaalde het team de eerste plaats. Dit gaf een enorme boost in deze slotfase richting het WK. In de laatste weken voor vertrek deed het team nog een beroep op ons voor het meedenken over innovaties voor de vleugels en de nozzle. Om zo optimaal voorbereid te zijn en te kunnen presteren op het mondiale toneel.

We blikken terug op een inspirerende en succesvolle samenwerking. Het was een plezier om mee te varen op het avontuur dat het team aanging. Het overdragen van onze kennis en (praktijk)ervaring aan deze generatie zorgde bij beide partijen voor nieuwe energie. Theo: “Het was een heel gedreven en ambitieuze jonge club, dat enthousiasme werkte erg aanstekelijk.” We kijken uit naar het volgende team dat weer zal doorbouwen op de huidige kennis.