Solar Boat Twente op weg naar Monaco

 

Als kennispartner van Solar Boat Twente volgen we het studententeam op de voet en staan we hen bij in het (door)ontwikkelen van hun zonneboot. Van 3 t/m 8 juli vindt de Energy Boat Challenge in Monaco plaats. Het mondiale strijdtoneel waar al bijna een jaar naar toe wordt gewerkt. De afgelopen maanden zijn hiervoor de laatste innovaties aan de boot toegevoegd.

 

Flying over the finish

We mochten het team onder meer helpen met de ontwikkeling van de vleugels van de solar boat. Dankzij de drie vleugels die van onder het wateroppervlak de romp van zo’n 9 m2 omhoog tillen, wordt de weerstand in het water zo klein mogelijk gemaakt en kan de boot foilen / ‘vliegen’. Deze vleugels en het optimaal werkende scharniermechanisme zijn mede dankzij de expertise van TCPM’ers ontwikkeld.

Begin juni behaalde Solar Boat Twente de eerste plaats bij de solar race New Energy Regatta in Enkhuizen. 

 

De laatste ontwikkelingen 

Het wereldkampioenschap bestaat uit verschillende races, waaronder de sprint. Om hier een topsnelheid te behalen, is de nozzle bedacht. Een behuizing om de schroef die een kracht naar voren creëert om de boot sneller te maken. Voor de montage ervan op het voortstuwingssysteem hielpen wij hen met het ontwerp.

De nozzle

De uitdaging lag vooral in de sterkte en de mogelijkheid om de nozzle te kunnen verwijderen wanneer ze moeten wisselen tussen racetypes. Stap voor stap bespraken we het ontwerp om te ontdekken welke techniek sterk genoeg zou zijn. Vervolgens keken we naar de juiste manier om dit onderdeel te vervaardigen.

De nozzle is in een 3D-printer geprint en wordt momenteel nog nabewerkt. Het zal binnenkort getest worden om in Monaco een maximaal resultaat te behalen.

Wij wensen Solar Boat Twente heel veel succes bij de Energy Boat Challenge in Monaco!

Gerelateerde berichten

Ondersteuning aan Solar Boat Twente werpt zijn vruchten af
Nieuws
Ondersteuning aan Solar Boat Twente werpt zijn vruchten af
Kick-off samenwerking TCPM en Solar Boat Twente
Nieuws
Kick-off samenwerking TCPM en Solar Boat Twente