Workshops projectmanagement voor studenten Hogeschool Saxion

 

 

gastdocent Cees TCPM Saxion

Projectmanager Cees en Bart, manager kantoor Oost, gaven op 13 en 20 september aan studenten van Hogeschool Saxion de workshop Projectmanagement. Ze vertelden uit eigen ervaring en leerden hen meer over het beheersbaar maken van een project, werkprocessen, communicatie en valkuilen. De workshop is onderdeel van een groter project waar ook lead engineer Thomas bij betrokken is. Hij is namens TCPM de fictieve opdrachtgever en vormt een vraagbaak voor deze volgende generatie.

TCPM workshop projectmanagement

Kennisdeling

De studenten werken twee kwartielen aan het project. Dit eerste deel staat in het teken van het ontwerpen van een installatie die een blikje kan openen en de drank kan uitschenken in een beker. Het doel van de kennisdeling is om ze iets te leren wat ze nu tijdens de studie al kunnen toepassen, maar ook later in hun werk wat aan hebben. Bart vertelt: “Je merkt dat het project door praktijkvoorbeelden en opdrachten in de collegezaal veel meer gaat leven. En uiteraard hopen wij de studenten ook te enthousiasmeren voor ons vak.”

De brede expertises die TCPM in huis heeft, komen in dit project samen. Cees leert hen meer over het managen van zo’n project en Thomas begeleidt het proces vanuit een technisch oogpunt. Thomas: “Ik vind het mooi om mijn kennis over te dragen en ze meer te leren over dit vakgebied. Ik kan hen helpen met bijvoorbeeld de aanpak van flow charts, vakgebieden als mechatronica en robotica, systeemdiagrammen, conceptueel denken en het visualiseren van systemen. De opdracht is door Saxion bedacht, maar ik heb een pakket van eisen voor ze opgesteld en ze moeten mij – als opdrachtgever – betrokken houden bij de voortgang.”

Een ervaren projectmanager als Cees weet als geen ander onze studenten te boeien

Dick Mulder, hoofddocent Werktuigbouwkunde Saxion

Hoofddocent Dick Mulder is zeer te spreken over de samenwerking: “Een ervaren projectmanager als Cees weet als geen ander onze studenten te boeien en de begeleiding van Thomas maakt het onwijs leerzaam.” Daarmee vormt TCPM volgens hem een echte meerwaarde voor de opleiding. “Er is een flink tekort aan techneuten, maar we zien bij de open dagen gelukkig wel dat de interesse in studies als Werktuigbouwkunde toeneemt. Voornamelijk omdat je met dit beroep ook echt zelf innovatieve oplossingen gaat uitwerken. En een praktijkopdracht als deze is daar een goed voorbeeld van.”

Een greep uit onze projecten

Klinkend projectresultaat bij Heineken
Modulaire windturbinetorens voor Lagerwey
Mpac Langen verpakkingen project TCPM Verpakkingsmachine voor oploskoffie