Plug Power: pionier in groene-waterstofsystemen

De steeds grilligere olie- en gasmarkt deden system integrator Plug Power (voorheen Frames) in Alphen aan den Rijn besluiten te diversifiëren naar biogas, CO2-toepassingen en met name groene waterstof. Inmiddels is 90% van de medewerkers actief in groene-waterstofprojecten en groeit het bedrijf flink. Engineers van TCPM, dat al sinds 2014 met Plug Power samenwerkt, maakten moeiteloos de overstap naar waterstof en zijn actief in meerdere uiteenlopende projecten.

Tot de overname door Plug Power eind 2021 was Frames actief voor de olie- en gasindustrie, met klanten wereldwijd waaronder grote olie- en gasbedrijven, EPC-contractors en grote aannemers van boorplatforms. Daarbij legde het bedrijf zich toe op gasbehandeling, hydrauliek en het scheiden van olie en zand of water – in feite alle technologie en apparatuur die nodig zijn om olie en gas uit de bodem te halen bij raffinaderijen. Sinds de oprichting in 1984 groeide het bedrijf uit naar 600 man personeel en 200 miljoen omzet.

Big Bang

De olie- en gascrisis in de jaren 2016-2017 – goed voor 90% van de business – was aanleiding voor het bedrijf te gaan diversifiëren richting biogas, CO2-toepassingen en waterstof. “Van scratch af hebben we voor de groene-waterstofindustrie een productportfolio opgebouwd. Waterstof is immers ‘just another gas’: alle kennis en ervaring rond proces, ontwerp en engineering hadden we al in huis”, verklaart Jordi Zonneveld, als lid van het Program Office-team medeverantwoordelijk voor projecten bij Plug Power. Precies die kennis en ervaring zag het Amerikaanse bedrijf Plug Power als aanvulling op hun strategie; vandaar dat zij Frames in november 2021 overnam. Dit op voorwaarde dat de olie- en gasactiviteiten beëindigd werden. “We gingen dus met een big bang over op groene waterstof. Inmiddels hebben we allerlei technologieën en systemen ontwikkeld en werkt 90% van de medewerkers aan groene-waterstofprojecten”, aldus Zonneveld.

 

Sneller schakelen

Als projectorganisatie doet Plug Power regelmatig een beroep op engineeringspartners. Voorheen vanwege het steeds grilligere karakter van de olie- en gasmarkt, maar ook nu in de nieuwe markt van groene waterstof. “Al sinds 2014 werken we samen met TCPM, de expertises van dit ingenieursbureau sluiten goed aan bij onze behoefte”, stelt Zonneveld. “Hun engineers passen precies bij onze cultuur en gaan naadloos op in de groep. En de senior projectmanagers van TCPM hebben ons geholpen met projecten van een omvang en complexiteit die we nog niet eerder gedaan hadden. Ook voor dit soort omvangrijke projecten heeft TCPM de kennis in huis.”

Volwaardig meedraaien

Doorgaans gaat het om projecten voor het ontwikkelen en bouwen van een aantal 1MW, 5MW tot zelfs 100MW elektrolysers die Plug Power levert aan Australië, Nieuw-Zeeland, India en het Verre Oosten. “Project engineers van TCPM draaien daarbij volwaardig mee in het projectteam. Zij vormen een belangrijke spil bij inkoop, in de communicatie richting klant en in het afstemmen van technische zaken met leveranciers. Tevens zorgen ze voor een stukje werkvoorbereiding, zodat degenen die de systemen in elkaar moeten sleutelen, beschikken over de juiste informatie.” De technisch-inhoudelijke kennis van betrokken TCPM’ers is essentieel. “Je moet het proces kennen. Daar zit ook de uitdaging, sommige onderdelen zijn niet meer te krijgen. Dan moet je op basis van je expertise kunnen besluiten welk onderdeel prio gaat krijgen en daar ook actief op acteren.”

Brede expertise

De langjarige relatie van Plug Power met TCPM werd in september 2019 bekrachtigd met een raamcontract. “Voornaamste pluspunten van TCPM zijn de stuk voor stuk goede engineers die ook moeiteloos met ons de transitie naar groene waterstof maken en die dankzij de brede expertise van TCPM zonder problemen aan diverse projecten werken. En Steven, sales adviseur van TCPM, is zeer proactief, hij komt ook langskomt als er niets concreets te bespreken valt. Dat doet lang niet iedereen en er rolt altijd wel weer wat uit”, lacht Zonneveld. TCPM streeft naar langjarige relaties met opdrachtgevers, beaamt Steven. “Bij voorkeur in de vorm van een partnership, zodat je elkaar in goede en slechte tijden kunt steunen. Per project bekijken welke expertise nodig is.” Zonneveld onderschrijft dit. “Natuurlijk moeten engineers technisch goed onderlegd zijn en over procestechnologische knowhow beschikken voor het bouwen van systemen. Maar het draait bovenal om de flexibele instelling en de communicatieve vaardigheden richting opdrachtgever, teamleden en leveranciers. Die vinden we bij TCPM.”

Condor carpets: complex projectmanagement
Marel-Food-Logistic TCPM Geavanceerd transportsysteem voor voedsellogistiek
BD Kiestra project engineering TCPM Insourcing van een zelf ontworpen laboratoriumsysteem
Klinkend projectresultaat bij Heineken